În urma unor acțiuni de verificare efectuate joi și vineri de Protecția Consumatorilor, la 28 de supermarket-uri de pe raza județului Brașov, echipele de control au aplicat 104 sancțiuni, din care 75 de amenzi, în valoare de 261.500 lei și 29 avertismente.
„La acestea s-au adăugat diverse măsuri complementare de remediere a neregulilor constatate, încetare a practicilor comerciale incorecte, conform Legii nr. 363/2007, remedierea, în cel mai scurt timp, a condițiilor de păstrare a produselor în spații frigorifice neconforme (uzate, necurațate etc.), oprirea de la comercializare a produselor cu deficiențe, inclusiv a celor aflate în aceste spații frigorifice, respectiv 7.605 kg de produse neconforme, precum și opriri definitive de la comercializare a produselor cu termen de valabilitate depășit ori depreciate”, au informat, astăzi, reprezentanții ANPC.
Dintre abaterile sancționate, comisarii au menționat:
-comercializarea preparatelor din spații frigorifice care prezentau urme de uzură, colonii de mucegai, resturi și impurități;
-prezența la vânzare a unor produse cu termen de valabilitate depășit;
-neinformarea consumatorilor, în zona de patiserie, asupra ingredientelor și a factorilor alergeni din compoziția preparatelor culinare comercializate;
-afișarea la raft a unei țări de proveniență a produselor (legume-fructe), alta decât cea reală;
-comercializarea produselor din categoria legume-fructe care aveau alt gramaj față de cel menționat de producător sau care prezentau urme de mucegai, deshidratare ori consistență moale;
-comercializarea produselor aflate la promoție, fără a exista la raft, spre exemplificare, produsul singular;
-comercializarea produselor care aveau inscripționate diverse campanii de reduceri sau promoționale care nu mai erau valabile;
-nerespectarea condițiilor prescrise sau declarate la produsele aflate în sectorul „produse proaspete” (vrac), fără a se putea face dovada desigilării ambalajelor din care proveneau acestea;
-nerespectarea condițiilor de depozitare specifice produselor;
-nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor calde din zona „gastro”, până la vânzare, conform legii (minim 60 grade C);
-legume congelate care prezentau arsuri de la înghețare și glazură de gheață peste cea menționată de producător;
-neafișarea la loc vizibil a informațiilor despre produsele de patiserie;
-informarea incompletă a consumatorilor prin lipsa etichetei nutriționale la diverse produse sau a traducerii în limba română pentru mesaje importante pentru consumator;
-afișarea unui preț diferit al produsului la casa de marcat, față de raft.
