Prezent la live-stream-ul Puterea Știrilor, economistul Mircea Coșea a vorbit despre impactul pe care l-ar putea avea ieftinirea alimentelor în prețurile celorlalte produse. Principiul economic este cel al vaselor comunicante, a explicat profesorul Coșea: profitul nu se pierde, se recirculă. Se vor scumpi alte produse pentru a compensa pierderile?
„Sigur, pentru că în economia de piață funcționează principiul vaselor comunicante: profitul se varsă dintr-un vas într-altul, în așa fel încât să nu se piardă. Deci, în momentul în care micșorezi prețul la lapte, spre exemplu, producătorul sau distribuitorul de lapte va mări prețul la alt produs din lapte.
Așa se va întâmpla cu toate celelalte, iar la legume și fructe este aproape imposibil să faci o reglementare pentru că există zeci de sortimente. Scazi prețul la care tomate? La care vinete? Nu este o măsură populistă. Ar fi fost prea elaborată să fie populistă. Este o măsură aruncată pe piață ca să placă, pentru că, într-o țară în care oamenii trăiesc atât de greu, orice promisiune că va fi mai bine prinde bine și prinde în condițiile în care actualul guvern, încă din primele zile, are nevoie de simpatia publicului”, a spus acesta.
De altfel, profesorul Coșea consideră că, deși nu putem vorbi de o măsură populistă, guvernul va câștiga simpatie în rândul electoratului.
„În aceste condiții în care se discută și nu se știe exact despre ce e vorba e o simpatie. Poporul zice „uite, domle, ăștia se preocupă să facă ceva”. Că nu se înțeleg, asta-i altceva. Critica va veni mai târziu.
Deocamdată, însă, în condițiile în care, între cele două partide aflate la guvernare, există o contradicție de fond între ceea ce trebuie făcut cu prețul alimentelor, fiecare partid trebuie să fie mai mult sau mai puțin aplaudat. Sigur, cine este mai tare în discuții azi în propagandă, ca să zic așa, va avea mai mult de câștigat. Este un lucru aproape paradoxal: în România, ministrul de Finanțe sprijină reducerea adaosului comercial dar la întrebarea și se va reduce prețul, răspunde foarte clar nu știu. Nici el nu știe ce se va întâmpla. Suntem, deocamdatp, în aceeași situație de haos, în care toate măsurile economice se reduc la niște declarații politice”.
Context
Lista alimentelor de bază, ale căror prețuri vor scădea
A fost publicat proiectul ordonanței, cu lista alimentelor ale căror prețuri vor scădea. Sunt 14 produse, printre care laptele cu 1,5% grăsime și iaurtul cu 3,5%, făina albă, cartofii albi și zahărul tos, carnea de pui și carnea de porc (doar pulpa cu os ori carnea de lucru). La fructe, sunt incluse merele, prunele, pepenii și strugurii. Procesatorii și comercianții nu vor putea aplica adaosuri mai mari de 20%, iar pe lanțul de distribuție, acest adaos nu trebuie să depășească 5%.
Proiectul de OUG poate fi citit integral aici: OUG-plafonare-preturi-alimente