Statisticele europene arată că peste 33 de milioane de cetățeni din Uniunea Europeană nu își permit o masă caldă o dată la două zile: Fiecare cetățean ar trebui să aibă acces la alimente de calitate și la prețuri rezonabile, susține europarlamentarul liberal Daniel Buda, într-un interviu pentru financialintelligence.ro.
„Astăzi ne confruntam cu câteva fenomene care pot fi distructive pentru sectorul agricol, dacă nu sunt atent gestionate: creșterea prețurilor la input-uri, pandemia de Covid-19, seceta severă din multe regiuni ale globului, și bineînțeles, războiul din Ucraina! Acesta din urmă a readus în prim-plan problema securității alimentare la nivel global, cu un impact major asupra țărilor în curs de dezvoltare din Africa, dar nu numai, ceea ce poate cauza un fenomen migraționist în Europa.
Producția mondială de alimente și lanțurile de aprovizionare sunt deja afectate, ceea ce ridică îngrijorări majore la nivelul structurilor responsabile de acest lucru! Creșterea prețurilor la alimente afectează deja capacitatea oamenilor de a le cumpăra și adaugă și mai multă presiune asupra oricărei familii, inclusiv în Uniunea Europeană”, a spus europarlamentarul.
Soluția? Strategii agricole mai bune. ”Cu siguranță realitatea de ieri nu mai corespunde realității de azi”, punctează Buda.
„De aceea, în opinia mea, nu ar trebui să avem rezerve în a reevalua unele politici europene. De exemplu: Obiectivele Strategiei de la Fermă la Furculiță, adoptată în vremuri mai bune, își propune să crească ponderea producției ecologice și să reducă la jumătate utilizarea îngrășămintelor și a pesticidelor! Ori acest lucru ar putea afecta și mai mult securitatea alimentară globală și așa impactată de războiul din Ucraina și de celelate provocări ale momentului!
În altă ordine de idei, făcând abstracţie de ceea ce se întâmplă la granița noastră, România și în general agricultura europeană are nevoie de tineri. Nu putem vorbi de securitate alimentară fără să asigurăm schimbul generațional. Investițiile responsabile și politicile publice durabile sunt vitale pentru creșterea accesului fermierilor la tehnologie și știință. Tehnologia va ajuta la creșterea calității producției alimentare, protejând în același timp mediul și contribuind la un sistem alimentar sustenabil.
Pentru a avea mâncare în viitor este nevoie să oferim sectorului agricol resurse financiare importante! Iar aici mă refer la bani noi pentru agricultura! Cum s-ar spune în limbajul de Bruxelles “ fresh money “! Trebuie să fim conștienți că în lipsa unei susțineri financiare pentru acest sector, kilogramul de carne de porc nu ar mai costa 20 de lei, ci poate 100 de lei. În timp ce carnea de vita nu ar mai fi 35-40 de lei, ci 150-200 de lei; iar laptele, de la 5 lei, ar costa 50 de lei.
Organizarea sectorului este imperios necesară, iar un prim pas important ar fi dezvoltarea formelor de cooperare și de asociere. Prin intermediul acestor forme de asociere, fermierii ar reuși să își maximizeze producția, să acceseze mai ușor fonduri nerambursabile, să își promoveze mai bine produsele pe plan național și internațional și să intre mult mai ușor pe piața de retail”, a completat europarlamentarul Daniel Buda.

