Skip to content
Europa Externe

Prețul alimentelor în Europa a scăpat de sub control

facebook PS NEWS

Fie că este vorba de Spania, Ungaria sau Italia, prețurile alimentelor continuă să crească în Europa, chiar dacă inflația scade. Potrivit unei analize QUARTZ, inflația a atins un vârf istoric în martie, cu 19,2% mai mult decât în anul precedent, și a scăzut la 12,5% în mai.

Guvernele de pe întreg continentul încearcă să găsească soluții: Spania a renunțat la taxa de 5% pe produsele alimentare, Franța a ajuns la un acord de trei luni cu supermarketurile privind prețurile, iar Croația a impus un control al prețurilor.

Dar intervențiile nu par a fi suficiente, întrucât până și produsele de bază sau produsele obișnuite sunt afectate de această situație. În Italia, prețul pastelor făinoase a crescut cu 14% în ultimul an, de două ori mai mult decât inflația generală, iar populația plătește deja un preț piperat pentru energie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, urmată de penuria de grâu.

O organizație italiană amenință cu o „grevă a pastelor” care ar boicota produsele, lăsându-le pe rafturi pentru a forța scăderea prețurilor. Dar, pentru prima dată, nu distribuitorii sunt cei care stabilesc prețuri nerezonabile pentru produsele lor, ci doar se confruntă cu costuri crescute. Așadar, chiar dacă italienii ar renunța la penne, s-ar putea ca acest lucru să nu producă mari schimbări.

La fel stau lucrurile și în Spania, unde inflația a scăzut sub 3%, dar prețurile alimentelor sunt mult mai mari decât anul trecut. Potrivit unui indice Bloomberg, care analizează costul de preparare a unei paella, un simbol al bucătăriei locale, acesta a crescut cu 14%.

Paella a luat naștere ca un fel de mâncare ușor de pregătit, pentru fermieri sau muncitori. Are nevoie de multe ingrediente, ceea ce îl face să fie un bun indicator al prețurilor alimentelor. Pentru paella e nevoie de orez, roșii, ardei proaspeți, ardei iute, piper negru, șofran, ulei de măsline, sare și ceapă. Se prepară, de asemenea, cu leguminoase (mazăre sau fasole lima) și pește sau fructe de mare.

Dintre aceste ingrediente, uleiul de măsline a suferit cea mai mare creștere de preț, arată datele Bloomberg, cu aproape 25% față de anul trecut. Urmează orezul, în creștere cu 21%, apoi legumele și leguminoasele (16%), precum și sarea și condimentele (16%).

Doar prețul peștelui și al unor fructe de mare a rămas sub nivelul inflației: peștele, în special, costă cu doar 2% mai mult decât anul trecut.

Indicele pentru paella al Bloomberg pare să ignore faptul că acest fel de mâncare poate fi preparat și cu carne – de fapt, versiunea tradițională cere pui sau iepure, fructele de mare fiind o variantă mai recentă. Dar, pe baza unui alt indice Bloomberg, prețul cărnii de pasăre a crescut cu 17%, astfel încât prepararea unei paella tradiționale i-ar costa pe spanioli chiar mai mult decât o paella cu fructe de mare.

Autor: Annalisa Merelli. Sursa: qz.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *