O infecţie cu coronavirus poate prezenta simptome multiple. Cercetătorii au identificat importanţi biomarkeri şi 7 categorii de simptome, care ajută şi la dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19, transmite postul de Radio Deutsche Welle.
Cercetători de la Clinica Universitară din Viena au reuşit să împartă simptomele în 7 categorii, rezultatele studiului lor fiind publicat în revista de specialitate Allergy. Scopul principal al studiului a fost acela de a afla ce înseamnă o bună imunitate în urma unei infectări cu SARS-CoV-2 şi în funcţie de ce parametri se măsoară aceasta.
La studiul realizat de imunologul Winfried Pickl şi alergologul Rudolf Valenta au participat 109 de reconvalescenţi, aşadar persoane care au suferit de COVID-19, dar care sunt pe cale de recuperare, şi 98 de persoane sănătoase.
Diferitele categorii de simptome
În urma examinării probelor de sânge ale probanţilor, au putut fi identificate 7 categorii de simptome:
1. Simptome gripale (febră, frisoane, oboseală şi tuse)
2. Simptome de guturai (guturai, strănut, gât uscat, nas înfundat)
3. Dureri musculare şi de articulaţii
4. Inflamaţii la nivelul ochilor şi mucoasei
5. Afecţiuni pulmonare (pneumonie sau dificultăţi la respiraţie)
6. Afecţiuni gastro-intestinale
7. Pierderea simţului mirosului şi a gustului şi alte simptome

Imunologul Winfried Pickl, coordonatorul-şef al studiului amintit, a explicat pentru DW că în ultima categorie se regăsesc „mai ales persoanele cu un sistem imunitar tânăr”, ceea ce nu are legătură cu vârsta biologică a pacienţilor. Mai aflăm că se pot şi suprapune diferite categorii.
S-au putut constata însă şi parametrii concreţi şi legături între unele categorii. De exemplu, s-a putut observa că un pacient suferind de COVID-19, care a avut febră ridicată, dispune de imunitate pe o durată mai lungă de timp decât persoanele care au avut ca simtom pierderea gustului şi a mirosului.
