Deşi este gingaşă şi relativ mică, de culoare mov şi miros plăcut, brânduşa de toamnă este una din cele mai toxice plante din ţara noastră şi i se mai spune şi „brânuşa morţii”, din cauza substanţelor nocive care se găsesc în bulb şi în seminţe, potrivit antena3.
Brânduşa de toamnă este cunoscută ca fiind cea mai otrăvitoare plantă medicinală.
Deşi are o serie de proprietăți benefice pentru sănătate, ea este toxică din cauza conținutului de colchicina.
Ingerată de om, această substanţă poate provoca chiar şi moartea.
Decesul poate surveni în câteva zile, iar supraviețuitorii pot avea simptome și la câțiva ani de la otrăvire, potrivit lataifas.ro
Dacă este consumată în doză mare si fără prescripția unui medic, poate provoca următoarele efecte adverse:
Salivație abundenta, iritarea stomacului si a intestinului cu dureri, voma
Diaree puternică, apoi însoțită de colici
Retenție urinara
Deshidratare pronunțată
Scăderea tensiunii arteriale si tulburari ale ritmului cardiac
Convulsii însoțite de delir
Paralizia
Atenție, în cantități de 1 g pe zi, planta poate provoca reacții adverse grave, iar în doze 1,5 g pe zi sau 5 g pe zi, poate cauza deces.
Specialiștii recomandă achiziționarea preparatelor de brândușă de toamnă numai de la magazinele autorizate şi folosirea lor doar sub supravegherea medicului.
