Sigur în acest moment este că restaurantele și cafenelele nu se vor deschide pe 15 mai, odată cu măsurile de relaxare propuse de Guvern. Totuși, sunt șanse mari ca ele să se deschidă în curând.
Astfel, reprezentanţii din industria HoReCa s-au întâlnit cu Premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre problemele acestei industrii, una dintre cele mai lovite de pandemia de Covid-19. Data de deschidere se va stabili cu ocazia următoarei întâlniri de pe 18 mai.
Până atunci, însă, mall-urile și restaurantele rămân închise și după 15 mai, searată într-un proiect propus de Ministerul de Interne. În cazul centrelor comerciale este permisă însă activitatea desfășurată de operatorii economici care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului.
Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mască, ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă.
Reguli noi în restaurante, după 15 mai
Potrivit proiectului MAI, în cazul restaurantelor este permisă organizarea activităților de preparare a hranei, cât și de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in“, „room-service“, livrare la client, take-away, etc.
Pe de altă parte, pe litoral au început deja pregătirile. Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, a precizat că pentru vârful de sezon organizaţiile patronale discută măsuri pentru protejarea angajaţilor, dar şi a turiştilor, fiind avută în vedere, printre altele, achiziţionarea de termoscanere pentru turişti, pentru a mări gradul de siguranţă.
Ea a precizat că pe partea de alimentaţie publică au fost foarte multe discuţii, dezbateri, între operatorii de turism, fiind gândite nişte propuneri. Nedea a subliniat că litoralul românesc are avantajul că majoritatea hotelurilor au terase generoase.
„La hoteluri ne bazăm în primul rând pe terase, cu respectare măsurilor de distanţare socială, Avem şi terase generoase, vom rări numărul de mese, vom aloca masa pe familie. Pentru cei care nu au spaţii atât de largi se poate organiza masa în serii. O variantă este alegerea unui meniu din mai multe, pregătită cu o zi înainte, şi se serveşte la farfurie şi nu mai accesăm bufetul. Putem folosi tot ce înseamnă parte de tacâmuri, veselă de unica folosinţă”, a mai spus Anca Nedea Pavel.
De asemenea, meniurile vor putea fi consultate digital pe telefonul mobil, evitându-se astfel un contact direct.
În România există 36,000-40.000 de restaurante, cafenele şi baruri, cu afaceri cumulate de 15-17 mld. lei. Mai mult, circa 350.000 de oameni lucrează în domeniu. De circa două luni industria e blocată, mai exact localurile sunt închise, fiind funcţională doar zona de livrare.
