Skip to content
Societate

Cât câștigă un bucătar în România

Facebook

Salariul mediu net al unui bucătar din România este de aproximativ 2.500 de lei, însă în cazul restaurantelor de lux sau al persoanelor care lucrează mai mult, câștigurile pot trece de 5.700 de lei, arată datele eJobs, cel mai mare portal de recrutare de forță de muncă.

Potrivit calculatorului de salariu eJobs, un bucătar câștigă în România 2.326 de lei net, adică bani „în mână”, suma fiind o medie națională. Un ajutor de bucătar primește 2.172 de lei net, iar un bucătar-șef pleacă lunar acasă cu 5.775 de lei.

Diferențe salariale în funcție de local

În ceea ce privește zonele turistice de la mare sau munte, salariile mai mari vin mai degrabă din suplimentarea prin bacșișuri decât din salariul de bază, conform eJobs. Astfel, vara, bucătarii care lucrează în restaurantele de pe litoral câștigă semnificativ mai bine decât cei din orașe.

Comparația cu alte state din UE

În țări precum Germania, Franța, Marea Britanie, Italia sau Spania, salariile pornesc de la 1.200 – 1.500 de euro, la care se adaugă veniturile din bacșișuri.

Meseria de bucătar este una extrem de căutată. În 2019 pe eJobs.ro erau aproape 900 de oferte de muncă pentru bucătari, dintre care 477 sunt pentru străinătate. Criza provocată de coronavirus a mai redus numărul ofertelor, însă în general ele se mențin la un nivel ridicat.

Cum poți să devii bucătar și care sunt cerințele angajatorilor

Chiar dacă nu este întotdeauna necesar să fi urmat o școală pentru pregătire, unele restaurante preferă ca cei care vor să se angajeze ca bucătari să aibă cel puțin studii medii (10 clase) sau liceul finalizat.

Criteriile de angajare diferă de la restaurant la restaurant. În timp ce unii angajatori preferă să angajeze persoane care să aibă experiență anterioară într-o bucătărie, să fie harnice și să aibă pasiune pentru prepararea mâncării, în restaurantele de top sau în hoteluri de cele mai multe ori se caută un bucătar care să aibă cel puțin doi sau trei experiență și care a absolvit o școală profesională sau a urmat cursuri de calificare pentru bucătari.

Odată ce ai fost angajat la un nou loc de muncă, e important să înveți care sunt mâncărurile din meniu și cum să le prepari. Fiecare local care propriile sale politici cu privire la modalitățile de gătire, aranjarea farfuriilor cu mâncare, preluarea comenzilor, aprovizionare, etc.

Dacă vrei să avansezi în carieră, experiența și pregătirea suplimentară, așa cum este urmarea unui curs de calificare pentru bucătari te pot ajuta să devii chef. Am făcut pentru tine o listă cu variante de pregătire profesională pe care le ai în toate zonele țării. Condițiile pentru înscrierea și urmarea acestor cursuri de calificare, inclusiv taxele de înscriere, diferă în funcție de cursul pe care vrei să îl urmezi, lucrurile pe care vrei să le înveți și domeniul în care vrei să te specializezi. Odată ce ai obținut atestarea de bucătar calificat, poți urma și un curs de bucătar chef sau de patiser.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *