Impresioneaza-i pe cei dragi, dar si pe invitati, cu o masa speciala in care bucatele delicioase si aromele irezistibile sa imbie in mod placut papilele gustative ale tuturor. Iata 10 retete de zile mari care ii vor cuceri pe invitati in Noaptea dintre Ani:
1. SALATA OLIVIER, VARIANTA SOFISTICATA a SALATEI DE BOEUF
Timp de preparare: 60 – min
Salata Olivier este o reteta inventata de francezul Lucien Olivier, in 1860, pe cand acesta era bucatar-sef la celebrul restaurant moscovit Hermitage. Se aseamana cu salata de boeuf, dar este mult mai sofisticata si mai buna. Sunt mai multe versiuni ale acestei retete, iar reteta pe care vi-o propun eu nu este varianta originala, insa este foarte buna, scrie garbo.ro.

Ingrediente necesare pentru salata Olivier:
- 500 gr piept de pui
- o legatura marar
- o lingurita mustar
- 3 linguri iaurt
- 3 catei de usturoi
- 4 cartofi potriviti
- 4 castraveti murati medii
- 3 linguri de maioneza
- o salata verde (pentru ornat)
- o rosie (pt ornat)
- 2 oua fierte (pentru ornat)
- masline negre (pt ornat)
- sare, piper
Mod de preparare salata Olivier:
Pieptul de pui se fierbe, dupa care se taie cubulete. La fel si cartofii, se fierb in coaja, se curata si se dau pe razatoarea mare. Castravetii murati se taie cubulete mici, iar mararul se toaca marunt. Toate aceste ingrediente se amesteca intr-o salatiera.
Sosul se face asa: se amesteca maioneza (cumparata sau facuta in casa) cu iaurtul, mustarul, sarea (dupa gust) si usturoiul pisat. Combinam sosul cu salata si pregatim patul verde (din salata verde), dupa care asezam salata peste (o montam exact ca pe salata beouf).
Incepem sa ornam:
Eu am ornat asa: ouale fierte le-am taiat felii rotunde, le-am asezat pe margine in cerc si am pus deasupra lor cate o felie de maslina. Am mai taiat felii rotunde de rosii si le-am aranjat in mijloc tot in cerc impreuna cu firicele de marar.
2. PRAJITURA BOEMA

Ingrediente:
Blat:
- 5 oua
- 3 linguri de apa
- 2 linguri cacao
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
Crema:
- 1 ou
- 150 g margarina
- 350 g zahar
- 4 linguri de ness
- 500 ml frisca batuta
- 1 esenta de rom
Mod de preparare:
Se pregateste blatul. Se bat ouale cu zahar, se adauga treptat faina, cacao si apa. Se asaza intr-o tava si se coace la foc potrivit. Intre timp, se prepara crema. Se amesteca oul cu margarina, treptat se adauga zaharul si se pune pe aburi pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se adauga ness-ul si dupa ce se raceste, se amesteca cu frisca batuta. Blatul se insiropeaza bine cu esenta de rom, se intinde crema si deasupra frisca batuta. Se da la rece, cateva ore. Se poate orna cu ciocolatata rasa.
3. FRIPTURA DE PORC CU ROZMARIN, USTUROI SI MASLINE

Ingrediente necesare:
- 1 bucata pulpa de porc
- 2-3 catei de usturoi
- cateva crengute de rozmarin proaspat
- o mana de masline
- fulgi de chilli
- sare si piper dupa gust
- putin ulei
Mod de preparare friptura de porc cu rozmarin, usturoi si masline:
Pulpa de poc se spala, se zvanta si se freaca bine cu sare.
Se aseaza intr-o tava si se presara cu piper, fulgi de chilli, maslinele si usturoiul taiate cubulete.
Se stropeste usor cu ulei – optional si cu putin vin. Se da la cuptorul incins pentru aproximativ 45-50 de minute. Ideal cu piure
