Alimentele de origine animală concentrează mai mult pesticidele și alte chimicale decât alimentele de origine vegetală, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe B1 TV, acolo unde a vorbit despre efectele pe care le are Postul Paștelui pentru sănătate.
Întrebat ce efecte are pentru sănătate Postul Negru din Vinerea Mare, Cristian Mărgărit a afirmat: „Efectele pot fi de la foarte bune, dacă acest post negru este ținut ceva mai frecvent, nu doar o dată pe an, bineînțeles, până la foarte periculoase – la persoanele diabetice, de exemplu, sau care au diverse probleme de sănătate și care astfel își dezechilibrează, până la urmă, starea, evident că se poate ajunge chiar până la deces. În funcție de persoană și de starea ei de moment și starea ei cronică, mai ales bolile cronice, acest post poate fi sănătos sau nu”.
„Putem avea beneficii, și aici putem vorbi despre, în primul rând, un beneficiu psihologic, faptul că ne deconectăm de la această dependență de mâncare, de la necesitatea, în primul rând, psihologică de a mânca de mai multe ori pe zi, ceea ce este un lucru extrem, extrem de important pentru că, pe de o parte, ne putem schimba mai ușor obiceiurile alimentare și, pe de altă parte, ne ajută să ne detașăm un pic la nivel psihologic. Bineînțeles, cei care sunt religioși au acum și un moment spiritual, până la urmă”, a adăugat nutriționistul.
Întrebat cât de sănătoasă a fost această perioadă pentru românii care au ținut Postul Paștelui, nutriționistul a spus: „Pentru cei care l-au ținut corect, deci cu puține dulciuri, puțin zahăr, puține prăjeli, Postul probabil că a fost foarte, foarte sănătos. Am remarcat cu toții că, pe lângă niște prețuri uriașe ale cărnii, de exemplu, carnea pe care o găsim în general acum în supermarketuri, practic, nu mai poate fi mâncată, adică nu mai are nici gustul, nici aspectul cărnii cu care eram noi obișnuiți”.
„Asta (…) înseamnă că această calitate, sau valoare nutritivă, a alimentelor de origine animală a scăzut foarte mult. Prezența pesticidelor și altor contaminanți este crescută în ultimii ani în aceste alimente. Alimentele de origine concentrează mai mult pesticidele și alte chimicale decât alimentele de origine vegetală”, a adăugat Cristian Margărit.
