Legea adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri, privind interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise le da mari bătăi de cap proprietarilor de restaurante.
Astfel, proprietarii marilor restaurante, cu un flux mare de clienţi, susţin că adoptarea legii antifumat nu le va afecta businessul, ci va schimba puţin comportamentul clienţilor.
Potrivit legii fumatul este complet interzis în spaţiile închise. Tot legea vine cu soluţia ca proprietarii restaurantelor să găsească soluţii să amenajeze în afara restaurantelor spaţii încălzite destinate fumătorilor. În aceste condiţii cei care au restaurante spun că legea va fi aplicată, iar lucrurile se vor regla în timp.
„Cred că prea multe soliţii nu sunt. Aşa că toată lume şi toate instituţiile trebuie să se conformeze. Locurile de fumat pot fi amenajate la nivel de balcon sau în faţa restaurantului”, a declarat pentru Adevărul Financiar, Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante „La Mama”.
Unii proprietari de restaurante spun că majoritatea clienţilor vor înţelege situaţia. „Noi am testat acest lucru acum şase luni. Am luat scrumierele de pe masă. Cei care insistau să fumeze erau poftiţi pe un hol. Dacă insistau li se aducea scrumiera. Dar majoritatea au înţeles acest lucru”, a precizat Sorin Barbu, patronul localului cu specific spaniol, Alioli.
Totodată, patronii restaurantelor mai spun că această măsură nu va conduce la pierderea numărului de clienţi, potrivit unor surse citate de Realitatea.net
