Invitat la „Puterea Știrilor”, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Cosnumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a relatat câteva dintre momentele carierei sale care l-au șocat, el menționând cazul unui restaurant din județul Constanța care servea clienților carne de pui expirată de 7 ani.
„Din păcate, în general vorbim de operatori economici cu abateri repetate de-a lungul anilor. A fost cazul de la Costinești unde a fost nevoie să spargem ușile. Nu noi, colegii din jandarmerie și din structurile Ministerului de Interne. Îmi aduc aminte, undeva în 2017, făceam primii pași în interiorul Autorității, am găsit într-o altă localitate din județul Constanța un pui expirat de 7 ani. Spuneam eu atunci că mi se pare strigător la cer că nu fusese nici măcar dat la școală după 7 ani de păstrat în lada frigorifică. Este mentalitatea ce nu poate fi schimbată decât cu măsuri foarte dure și ferme”, a spus Horia Constantinescu la „Puterea Știrilor”.
Șeful ANPC a adăugat că „lucrurile se îmbunătățesc”, totuși, relatând că uneori e suficient doar zvonul că inspectorii vor veni în control pentru a-i determina pe operatorii economici „să facă curățenie ca de Paști”.
„Avem de luptat cu o mentalitate greu de schimbat, nu putem peste noapte să strângem șurubul, te învață fizica sau mecanica din fizică că lucrurile se fac gradual pentru a nu compromite întreg ansamblul, din păcate trebuie din aproape în aproape. Lucrurile se îmbunătățesc, să știți, de exemplu râdeam că se auzise în urmă cu două săptămâni că suntem în județul Dolj, eu eram liniștit la birou, lansase un coleg de-al nostru zvonul că vom ajunge în regiune. Și râdeam cu niște cunoscuți din zonă, care ziceau <<jumătate din locațiile de alimentație publică s-au închis pentru că se apucaseră de curățenie ca de Paști>>.
Din păcate, se pare că unii dintre acești operatori economici nu înțeleg că s-a cam terminat funia pe care s-au cățărat de-a lungul ultimilor ani”, a precizat Horia Constantinescu.
