La români, masa festivă din noaptea de Anul Nou capătă o valoare aproape ritualică, pentru cei care mai cred încă în superstiții, fie ele și alimentare. Un rol important îl capătă produsele din pește, dar şi carnea de curcan sau cocoş, informează b1.ro. Acestea aduc noroc şi bunăstare. Mai mult, specialiştii susţin că de Revelion este bine să consumaţi mere, dar şi 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului următor.
Astfel, ca să aibă parte de noroc în anul care vine, mulţi români tin cont de sfaturile specialiştilor care spun că în noaptea dintre ani trebuie să mâncăm carne albă dacă vrem să ne meargă bine în 2016.
”Carnea de pasăre, de această dată trebuie să fie neapărat cocoș, curcan sau gâsca pentru rațiunea că găina, dacă o să o sacrificam, nu o să avem parte de bine pentru că ea scurma ori mănânca din urmă, precum cocoșul este țanțoș, curcanul, nici nu mai vorbim”, a explicat Doina Ișfănoni, etnograf la Muzeul Satului.
”Se consumă peștele ca să fim sprinteni în tot anul, ca să ne mișcăm precum peștele în apă în rezolvarea problemelor”, a mai precizat etnologul.
”Peştele, din punct de vedere nutriţional, este bogat în Omega 3, 6 şi 9 şi are câteva minerale importante. Cea mai norocoasă combinaţie pentru noaptea de Revelion este să fim atenţi ce punem în farfurie şi să combinăm partea de hrană gătită, carne albă sau fără, cu slalate crude şi prospete”, a spus Florentina Gionea, specialist în nutriție.
De Revelion este bine sa consumați cât mai multe fructe, mere și struguri, în special. Potrivit superstițiilor acestea aduc un an îmbelșugat.
