Skip to content
Politică

Atenție, consumatori! ANSVSA a descoperit PATRU cazuri de E. coli

deutschlandistvegan.de

Atenție, consumatori! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a descoperit PATRU cazuri de bacterie Escherichia coli.

Acțiunile au fost cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada  și au avut loc în perioada 5 – 16 septembrie, potrivit unui comunicat trimis, marți, PSnews.ro.

Concret, au fost prelevate şi analizate 115 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitaţie carcasă bovine, carne tocată ovină, carne tocată vită, pastă de mici amestec, hamburger de mânzat, pulpă mânzat, pastramă din pulpă de vită, cârnați de casă amestec, antricot bovină) şi lapte şi produse din lapte (telemea oaie, telemea vacă, lapte crud vacă, cascaval, lapte crud capră, smântână, caș proaspăt, brânză proaspătă de vaci, iaurt de vacă, branză telemea de capră).

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: București, Cluj, Călărași, Botoșani, Iaşi, Timiș, Caraș Severin, Gorj, Brăila, Galați, Satu Mare, Covasna, Brașov, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Maramureș, Neamț, Vrancea, Dolj, Calarași, Buzău, Salaj, Bistrița Năsăud, Bacău, Alba și Vâlcea.

În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 4 prob, după cum urmează:

  • probă recoltată din produsul mici (amestec vită/oaie), restaurant, județ Giurgiu;
  • probă recoltată din produsul caș proaspăt, centru prelucrare lapte, județ Vaslui;
  • probă rezultată din produsul carne tocată vită, carmangerie, județ Iași;
  • probă rezultată de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Timiș.

Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA-urile) județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control.

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în Planul Naţional de Control.

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă (care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016) presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *