Skip to content
Opinii & Analize

Eroarea corectă care n-a interesat pe nimeni

Bogdan Stoica PS News

Pentru prima oară m-am lovit pe bune de conceptul de adevăr relativ, definit de specialiști ca fiind acel lucru pe care lumea îl crede chiar dacă nu e adevărat. Chiar eu am fost autorul lui, ieri, în textul Poza de pe crucea USR.

Dacă n-ai citit textul de ieri, ți-l rezum rapid: am găsit o poză postată de Dragoș Pâslaru în care trei colegi de partid promovau la Saga Festival inițiativa legislativă privind legalizarea deținerii a trei grame de iarbă. Cum poza și inițiativa sunt din cu totul alt film decât contextul prezent, dominat de război, scumpiri și inundații, am făcut raționamentul: de-aia se duce dracului USR, pentru că nu e conectat la ce îi preocupă pe oameni.

Un singur lucru am omis: Dragoș Pâslaru și cei trei nepârstoci din poză nu sunt membri USR, ci REPER. Partidul ăla fondat de Dacian Cioloș după ce a plecat din USR. Mă jur pe degetele de la picioare că am uitat complet de REPER și de de Cioloș când am scris că cei patru sunt useriști.

Am pus textul pe facebook ieri dimineață. A făcut vreo cinci mii de lecturi, vreo două sute de like-uri, vreo 15 share-uri și vreo zece comentarii. Nici unul nu a sesizat eroarea. Nimeni nu a zis: băi boule, vezi că Pâslaru nu mai e în USR. Ca și mine, cei cinci mii de cititori au considerat firească alăturarea dintre o idee progresistă destul de tâmpită și USR. Abia după amiază mi-a scris un USR-ist. „Salut! Nu cred ca ai făcut-o intenționat, vezi că Pâslaru și ăia din poză sint plecați din USR după Cioloș, și în USR au venit tot cu el, de la PLUS”. 

Ce am înțeles eu din eroarea mea și din reacția publicului la ea. 

  1. REPER nu există în mentalul colectiv așa cum nici PLUS nu a existat. Orice ar face prost Martorii lui Cioloș, decontul de imagine va veni tot pe adresa USR.
  2. USR are nu doar o problemă de poziționare în spațiul public, ci și una de identitate, până nu se leapădă oficial de cioloșiști. 
  3. E loc în piață pentru încă un partid. Unul care să preia o parte din mesajele USR dar pe care să nu le mai fluture cu atâta isterie și care să nu mai promoveze asemenea lideri anticharismatici.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *