Să nu te uiți cruciș. Cel mai probabil are. De ceva vreme orice polițist de ordine publică îți poate confirma că găsește arme albe la locul fiecărei altercații. Nu le trece mereu în procesul verbal, pentru că s-ar complica lucrurile prea tare, povestea ar trebui abordată altfel, trebuie sunat și un procuror… ce atâta bătaie de cap?
Cu introducerea asta vreau să te anunț că puștiul din Craiova care a ucis o fată și a rănit grav alt băiat folosind un cuțit de buzunar nu este un caz singular la nivel de armament. Fără știrea ta, puștanii din România au importat moda care face deja ravagii în Belgia, Franța sau Marea Britanie: portul cuțitului.
Există și o explicație. Când ești abordat și agresat pe stradă de infractori profesioniști, devii brusc respectabil dacă ai un cuțit. Răii orașelor știu foarte bine că un cuțit mic nu trebuie subestimat și că cineva mânat de frică poate deveni foarte violent. Numai un amator mai încearcă să te lovească dacă ai un cuțit, iar răii orașelor nu-s amatori, ei caută victime slabe, ușor de învins.
Sigur, am putea deschide altă discuție, de ce nu mai e poliție pe stradă, de ce s-au înmulțit răii, de ce intră tinerii atât de des în conflict. O lăsăm pe altă dată, să rămânem acum la subiectul ăsta. Foarte mulți adolescenți români poartă cuțite, le afișează din faza incipientă a unui conflict ca să intimideze și unii dintre ei nu se feresc să le și folosească. Puștiul din Craiova e doar unul dintre acești tineri pe care părinții nu-i supraveghează iar poliția îi subestimează. Crima din Craiova, așa stupidă cum a fost, e doar una din valul de nenorociri care paște toți părinții de tineri care nu pun niciodată întrebarea: „Ce faci, ieși în oraș? Arată-mi și mie tot ce ai prin buzunare”.