Skip to content
Puterea Știrilor

Ieftinirea alimentelor de bază. Economistul Mircea Coșea, sfaturi pentru români

Supermarket Inquam Photos / Octav Ganea

În condițiile în care adoptarea proiectului Ordonanței de Urgență privind ieftinirea alimentelor este încă plină de incertitudini, tot ce le rămâne românilor să facă este să fie atenți la bugetul familiei. Profesorul Mircea Coșea îi sfătuiește pe români să caute cele mai bune oferte la alimentele de interes.

Prezent la live-stream-ul Puterea Știrilor cu Marinela Angheluș, acesta a spus: „Românii se descurcă singuri și, dacă țara asta a evoluat, a evoluat pentru că românii s-au descurcat. Ce pot să facă românii? Să caute cea mai bună ofertă. Unde s-o putea și cum s-o putea. Pentru că nu toate magazinele au aceleași reduceri. Fiecare va face așa cum va putea să negocieze cu distribuitorul sau cu producătorul.  

Atenție mare la bugetul familiei! În continuare, prețurile la alimente vor crește. Este un proiect mondial. Condițiile meteo au făcut ravagii în acest an. Vom avea niște creșteri importante la produse care se consumă în cantități imense, chiar dacă nu discutăm despre ele prea mult. Spre exemplu, la cafea. Cafeaua va avea o creștere extraordinară, pentru că seceta la marii producători va crește prețul.

Uleiul de măsline la fel, produse de condimentare, care, în industria alimentară ocupă 20-30%, lumea poate nu știe ce producție imensă de boabe de muștar există. Deci toate astea vor crește.

Atenție mare la cum ne cheltuim banii și atenție mare la piața neagră, pentru că, în condițiile în care astfel de măsuri, care nu sunt foarte clare, vor duce la o anumită dezorientare pe piață, vor apărea vânzători bine intenționați, cu o reducere vizibilă, de câțiva lei, care vor vinde la marginea trotuarului, la ușa casei sau în alte părți, mărfuri mai ieftine. Lumea se va orienta spre ele pentru că caută ieftinirea, dar nu știm ce calitate este, nu știm cât de sigur este”.

Context

Guvernul a aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

Potrivit documentului aprobat de Executiv, cota de adaos comercial practicată de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20%, faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5%, faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry poate fi de maximum 20%, faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea nr. 81/2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *