Skip to content
Opinii & Analize

Opoziția, pasionată de poze cu flori și curcubeie: Ludovic Orban și Dacian Cioloș, liderii unor proiecte politice inexistente

marius constantin

Opoziția din România ar fi trebuit să fie condusă de doi foști premieri, dar a ajuns celebră doar pentru poze cu flori și curcubeie. Ludovic Orban și Dacian Cioloș, doi foști premieri, nu au reușit să dea viață unor proiecte politice care să atragă electoratul. 

Ludovic Orban este premierul care a cunoscut cea mai rapidă și bruscă scădere electorală și a reușit să-și distrugă cariera politică în doar câteva luni. Odată plecat din PNL, Orban a creat partidul Forța Dreptei, care se vrea a fi un partid liberal. Forța Dreptei nu a prezentat niciun proiect politic, nu lansează mesaje noi, iar Ludovic Orban pare mai mult preocupat de stand-up comedy în ultimele luni. 

Fostul premier își pierde timpul și publică poze cu flori în grădină sau mesaje care nu au absolut niciun interes politic, precum acesta: „Ca să nu rămână mai prejos decât americanii, la concurență cu lupta din cușcă dintre Musk și Zuckerberg, rușii organizează o ruletă rusească între Prigozhin și Șoigu…” scrie Orban pe rețelele de socializare, într-o încercare de a fi amuzant. 

Pentru a încerca să mai atragă atenția, Ludovic Orban a organizat și un foarte mic protest împotriva lui Klaus Iohannis. Acțiunea fostului premier a fost un total eșec, deoarece la acel protest au fost mai mulți jurnaliști prezenți pentru interviuri decât protestatari aduși de Forța Dreptei. 

De când s-a înființat acest partid, în urmă cu aproape 2 ani, Ludovic Orban și colegii săi au vizitat mai multe orașe pentru a încerca să-i convingă pe oameni să-i voteze, însă fără niciun succes politic. Toate sondajele arată că Forța Dreptei este undeva între 2 și 3%. Singura speranță pentru Ludovic Orban este o viitoare alianță cu cei de la USR, pentru a reuși să intre în Parlament. Tocmai de aceea fostul premier se prezintă la toate evenimentele USR, deși după alegerile parlamentare din 2020 USR-iștii au fost cei care i-au cerut lui Klaus Iohannis o altă propunere de premier decât Ludovic Orban. Cu alte cuvinte, Orban încearcă astăzi să se salveze cu cei care au contribuit decisiv la distrugerea carierei sale politice. 

Cioloș, pasionat de curcubeie, tradițional și biserici

Situația este la fel de tragică și pentru Dacian Cioloș, care are toate șansele să nu mai prindă niciun mandat de parlamentar. Cioloș a înființat noul partid REPER, împreună cu mai mulți europarlamentari din USR. Ulterior, aceștia u mai atras și alți parlamentari USR-iști, din rândul doi al partidului condus de Cătălin Drulă. 

Dacian Cioloș rămâne locomotiva REPER, dar cu mult în urma altor politicieni. Fostul premier tehnocrat este interesat de poze cu curcubeie, biserici și case tradiționale. Cioloș s-a promovat de multe ori pe scena politică cu rolul de progresist, reprezentant al Comisiei Europene, dar în prezent apelează tot mai mult la tradiționalismul românesc. Populismul lui Cioloș este mult mai discret decât populismul afișat de Ludovic Orban sau George Simion. 

Partidul REPER a reușit să fure parlamentari și europarlamentari din USR, dar nu și voturile electoratului. USR supraviețuiește fără probleme fără REPER, iar un sondaj din București arată că partidul condus de Drulă ar fi a doua opțiune de vot pentru bucureșteni. Prin urmare, REPER nu a provocat o pierdere importantă pentru USR. 

Partidul lui Dacian Cioloș nu are niciun proiect de interes pentru cetățeni și repetă aceleași atacuri la adresa PSD și PNL pe care le folosesc toate celelalte partide din opoziție. Astfel, REPER nu are deloc vizibilitate pe scena politică și este ținut în umbră chiar de USR. În urmă cu o săptămână, USR-iștii au decis să nu invite REPER la Congresul lor, deși au fost prezenți cei din Forța Dreptei, PMP și UDMR. REPER-iștii au fost absenți, ceea ce arată că nu au șanse la o alianță politică. Rămâne incert viitorul politic al acestui partid, iar Dacian Cioloș s-ar putea salva cu vreo funcție la Bruxelles, pentru că scena politică din România nu-i oferă alte oportunități. 

 Cu toate că în opoziție avem acești doi foști premieri, niciunul nu reușește să construiască un proiect politic care să atragă atenția electoratului. Ludovic Orban și Dacian Cioloș demonstrează doar că opoziția e pasionată de flori și curcubeie, dar nu și de rezolvarea problemelor din România. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *