Una din bucătăriile de campanie care funcţionează de peste 110 de zile la vama româno-ucraineană din oraşul tulcean Isaccea a oferit gratuit mâncare în valoare de peste 1,2 milioane de lei persoanelor aflate în tranzit în zonă, voluntari, dar şi refugiaţi ucraineni sau şoferi de camioane.
„Statul, în afară de taxele şi impozitele pe care ni le ia, nu oferă niciun ajutor. Nu avem nici cadrul legal pentru a cere sprijin. Nefăcând cazare, nu putem cere cei 20 de lei pe zi pentru refugiaţi. Ca să întocmim noi liste, în cazul în care s-ar putea face aşa ceva, după cutumele statului, care cere declaraţie cu dosar cu şină care se depune online la etajul al doilea, nu cred că se poate aşa ceva„, a declarat, pentru Agerpres, directorul societăţii care administrează bucătăria mobilă, Denis Stamatescu.
Bucătăria mobilă instalată la Isaccea pe data de 6 martie oferă atât supe, cât şi felul al doilea şi a consumat până acum cel puţin 12 tone de cartofi şi 10 tone de carne.
„Duminică (6 martie, n.red.), am pregătit echipamentele, iar luni dimineaţa am scos primele 870 de porţii. La finele zilei, nu mai aveam ce să oferim. Nu am ştiut să facem aprovizionarea din prima, iar la început ne-am bâlbâit în ceea ce priveşte numărul de porţii. După vreo două, trei săptămâni, totul era extrem de bine organizat, graţie acestor oameni care au coordonat activitatea din Isaccea, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Daniel Petrov, şi locotenentul Marian Lupan, am putut face estimări şi am mers de la 500 la 800 de porţii pe zi. Azi, am ajuns să dăm şi 1.300 de porţii pe zi. Numărul persoanelor care vin din Ucraina a scăzut, e adevărat, dar în permanenţă sunt în staţionare 300 de TIR-uri, oameni care stau de la trei până cinci zile, oameni care sunt şoferi, sunt plătiţi, dar nu mai au ce să mănânce„, a mai spus Denis Stamatescu. Preţul mediu al porţiilor oferite într-o zi la Isaccea este de 11.000 de lei, efortul bugetar total făcut în ultimele peste 110 zile fiind de peste 1,2 milioane de lei.
„Statul ar putea să ne ajute prin reducerea fiscalităţii, atunci când o companie se implică şi ajută în momente de criză. Statul are un fond de rezervă pentru situaţii de urgenţă şi are instrumentele necesare de a accesa fonduri europene pentru situaţii de criză şi refugiaţi, dar incompetenţa persoanelor care sunt la conducerea unor instituţii duce la neputinţa statului de a oferi ajutor celor care au nevoie de el„, a menţionat Stamatescu.
El a remarcat că în momentul de faţă numărul voluntarilor este foarte mic şi că în vamă este nevoie de hrană.
„Am informaţii şi din alte vămi că e foarte multă hrană care s-a aruncat, iar acum este nevoie de hrană. Acum ar fi nevoie de un sprijin din partea unor sponsori. Spiritul de voluntariat a dispărut. Nu mai ai cum să aduci oameni care să ajute total dezinteresat, pentru că şi oamenii aceştia trăiesc din ceva, au nevoie de nişte resurse. (…) Acum, principala provocare este să rezistăm până la sfârşit, în contextul în care nu mai sunt voluntari. E foarte greu să obţii resursele necesare pentru a continua activitatea„, a precizat David Stamatescu.
Potrivit sursei citate, bucătăria mobilă din Isaccea a fost deservită de circa 60 de persoane, voluntari şi angajaţi ai firmei sale, şi este susţinută financiar exclusiv de asociaţii şi firme private, World Center Kitchen, BCR, Act for Tomorrow, Film Event, Lions Club şi Rotary.
Datele Gărzii de Coastă arată că, de la începutul războiului din Ucraina, 24 februarie 2022, prin punctul de trecere a frontierei din oraşul Isaccea au intrat în România peste 107.000 persoane cu 22.000 de mijloace de transport. În aceeaşi perioadă, prin aceeaşi vamă, au ieşit din România peste 56.000 persoane cu 17.000 mijloace de transport.
De altfel, săptămâna trecută, numărul mijloacelor de transport care au ieşit din România într-o singură zi l-a depăşit pe cel al autovehiculelor care au intrat în ţară, prin vama Isaccea.
