Skip to content
Economie

Ce înseamnă HoReCa

www.sjsu.edu

HoReCa este acronimul pentru industria ospitalității: Hoteluri, Restaurante și Cafenele. Inițial acest termen a fost folosit în Scandinavia, Benelux (Belgia, Olanda și Luxemburg) și Franța, însă ulterior s-a extins ajungând să fie folosit și la noi.

Ce înseamnă HoReCa?

HoReCa este un sector important al industriei serviciilor alimentare și se referă la spațiile de cazare și unitățile care servesc alimente și băuturi. De exemplu, în acest domeniu putem include o pensiune de mici dimensiuni care oferă spațiu de cazare și o unitate alimentară, dar și un hotel de cinci stele cu toate facilitățile incluse.

Domeniul HoReCa ar trebui să reprezinte o zonă de destindere și plăcere, fie că este vorba de vacanțe și spațiul de cazare sau servirea unui preparat culinar sau a unei cafele, precum și comandarea acasă a mâncării.

Domeniul HoReCa este într-o continuă transformare

În ultimii ani, extinderea mondiala a serviciilor turistice, globalizarea și înclinația noii generații spre călătorii, dezvoltarea cu precădere a transporturilor aeriene, dar nu numai, dar și posibilitățile financiare tot mai mari ale consumatorilor, au făcut ca industria HoReCa să crească, iar prestatorii de servicii din domeniu să își îmbunătățească activitatea.

Astfel, beneficiile nu au întârziat să apară: o piață cu o valoare adăugată tot mai mare, o clientelă care poate fi fidelizată și o foarte buna posibilitate de promovare.

Încă de la începutul anilor 1990, în componenta economiei, turismul a fost responsabil pentru 10% din PIB-ul mondial, iar numărul oamenilor angajați în această industrie a reprezentat peste 8% din piața muncii.

La nivel mondial, turismul a depășit domeniul petrolier și al automobilelor, devenind cea mai mare industrie a economiei mondiale și este cel mai important simbol al economiei moderne și al dezvoltării sociale. Conform unui raport al WTO (World Tourism Organization), pana în 2020, 1,6 miliarde de turiști internaționali vor călători în întreaga lume, iar cheltuielile efectuate de aceștia vor ajunge la 2.000 miliarde de dolari. Rata anuală de creștere a numărului de turiști va fi de 4,35%, iar cea a cheltuielilor turistice va fi de 6,7%, ceea ce înseamnă o dublare a consumului din industria turismului, care în prezent este de 3% din veniturile globale.

Cum începi o afacere în domeniul HoReCa ?

Industria ospitalității sau segmental HoReCa a fost întotdeauna un domeniu de activitate foarte atrăgător pentru mulți întreprinzători.

La fel ca și alte domenii de activitate această industrie a cunoscut o transformare în ultima perioada și este important să ținem cont de câteva aspecte înainte de a începe această afacere.

Strânge cât mai multe informații, mai ales dacă nu ai experiența în acest domeniu.

Fă un plan de afaceri. Ai nevoie de o hartă pentru a naviga și pentru a atinge obiectivele propuse

Fă rost de bani. Ca în orice start-up finanțarea este foarte importantă, ar fi ideal să pornești fără niciun împrumut.

Spațiul. După cum bine știm locația și accesul la ea este foarte importantă.

Legalitate. Vezi de ce formă juridică și autorizații ai nevoie pentru a-ți desfășura activitatea.

Resurse umane. Această afacere se bazează foarte mult pe oameni, alege foarte bine cine vrei să-ți reprezinte afacerea.

Marketing și distribuție. Aceste elemente pot face diferența mai ales în perioade de criză, tot ce înseamnă de la prezența pe anumite aplicații de livrare la domiciliu pana la propria platforma de comanda și transport.

Sectorul HoReCa este unul dintre cele mai dinamice industrii din întreaga lume, însa cu toate acestea, calitatea și profesionalismul serviciilor oferite rămân pe primul loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *