Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, a participat în perioada 29-30 aprilie la Forumul la nivel înalt “Este timpul să prezentăm standardele duble privind produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene”, forum ce s-a desfășurat la Palatul Culturii din Sofia, Bulgaria.
Alături de ministrul Agriculturii au fost și subsecretarul de Stat Tiberius-Marius Brădățan, din Ministerul Sănătății, precum și vicepreședintele Liliana Mincă și Secretarul General, Mihaela Irina Ionescu, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), conform unui comunicat remis PSnews.ro.
Tematica forumului a fost dublul standard al produselor alimentare și s-a desfășurat sub patronajul prim-ministrului al Republicii Bulgaria, Bojko Borisov.
Ministrul Daea a luat atitudine în cadrul forumului și a declarat că problematica dublului standard poate fi rezolvată prin reglementări unice la nivel european.
”Nu este ușor acest demers, dar el trebuie început, iar Romania va participa activ la realizarea lui”, a spus ministrul Petre Daea în cadrul Forumului.
De asemenea, ministrul Agriculturii a atras atenția că dublul standard este o realitate a cărui existență a fost confirmată cu mijloace legale.
”Constatările pe care le-am făcut atent și cu mijloace legale au confirmat existența lui. Forumul se înscrie în această logică de a găsi soluții. În acest context, doresc să afirm că România a urmărit cu atenție această problemă, folosindu-se de instrumente juridice de care dispune. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au făcut analize la produse identice aflate în rețeaua comercială din România și aceste țări. Rezultatele au fost trimise la Comisie, răspunzând astfel scrisorii comune a celor trei comisari”, a mai spus Daea.
Autoritățile din România s-au implicat activ în ceea ce privește dublul standard al produselor alimentare. În luna martie 2018, un grup de lucru format din reprezentanți ai MADR, ai Autorității Naționale Sanitar Veterinare și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a realizat analize de laborator pentru 175 de produse alimentare ce aveau ca termen de comparație informațiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori, se mai arată în comunicat.
„În 07.04.2016, raportul a fost transmis de către MADR și Premierului României. În 10.04.2017, după finalizarea acestei prime etape a fost întocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei instituții implicate din România, respectiv MADR, ANSVSA și ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din România în conferința de presă organizată la MADR”, conform comunicatului.
De asemenea, în aprilie 2018, ministrul Agriculturii s-a adresat Belgiei, Olandei, Germaniei, Franței și Austriei pentru a solicita deplasarea unor echipe de specialiști români în respectivele țări pentru a identifica și preleva produse alimentare, în vederea efectuării unor studii comparative.
„În perioada 19–26.06.2017, o echipă mixtă formată din specialiști în domeniul alimentar, sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, al protecției consumatorilor și al afacerilor europene a participat la identificarea și recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia). Întâlnirea cu reprezentanți ai autorităților de control din Belgia”, mai este menționat în comunicat.
În urma vizitei specialiștilor în țările menționate mai sus, au fost prelevate 29 de probe din produse alimentare (carne, lapte, produse din pește, ciocolată). Probele au fost predate ANSVA pentru efectuarea mai multor probe. Au fost identificare produse identice aflate pe piața din România, folosite pentru realizarea comparației.
Concluziile analizei au scos la iveală că în cazul a 9 dintre produsele analizate existau diferențe în cazul parametrilor următori: procentul de grăsime, procentul de proteină, valoarea energetică.
