Contactat de PS News, Dragoș Petrescu, preşedintele HORA (patronatul hotelurilor şi restaurantelor din România), spune că măsura adoptată de Guvern privind redeschiderea restaurantelor de la 1 septembrie este „o decizie corectă de reintegrare a României în spațiul european, fiind ultimul tren care salvează majoritatea industriei pentru că este momentul în care poți să pivotezi de la terase la interior”.
Acesta spune că încă nu este târziu pentru redeschiderea restaurantelor, însă „din cauza celor două luni de lockdown și din cauza incidenței foarte scăzute a numărului de clienți, apreciem că undeva la 25% din totalul numărul operatorilor din România, adică aproximativ 10.000 de unități, vor da faliment”.
Din punct de vedere economic, Dragoș Petrescu precizează că urmările sunt foarte profunde.
„În 2019, industria restaurantelor a înregistrat aproximativ 25 de miliarde de lei, vorbim de hotel și restaurant, fără industria de evenimente și concerte, iar în 2020 vom fi undeva sub 12 miliarde de lei, asta presupune că vor exista pierderi semnificative în operare și vor exista și există deja reconversia sau șomajul unor mii de oameni din industria ospitalității”, spune președintele HORA.
Tot acesta informează că trebuie să ne așteptăm la o creștere a prețurilor.
„Cu siguranță ne așteptăm la o creștere a siguranței nu numai epidemiologice în fața clientului, și asta presupune costuri materiale dar și umane și vorbim aici de materiale de dezinfectat, măști, deci tot fvelul de proceduri care vor fi făcute pentru protecția clientului, dar și la o creștere a siguranței alimentului pentru că oamenii vor fi din ce în ce mai atenți la toate aspectele care ar putea influența siguranța clientului. Plecăm de la servicii și până la siguranța alimentului”, a punctat Petrescu.
Din punct de vedere al dezinfecției în restaurante, președintele HORA amintește că va fi respectată practica europeană.
„Dacă vă duceți în orice stat european unde activează sute de milioane de oameni și unde sunt sute de milioane de clienți care intră în milioane de restaurante se aplică procedurile de restaurant, adică te-ai ridicat de la masă, vine ospătarul, dezinfectează masa și se așează următorul client.
Practica europeană e foarte simplă și ușor de urmărit. Nu există focar de infecție sau infectați în zona de restaurant, n-a existat niciun motiv ca să fim închiși până acum. Ăsta e un act de normalitate și de îndreptarea a unei greșeli, nu un act de relaxare, nici vorbă, nu este nicio relaxare”, a conchis Dragoș Petrescu.
Restaurantele şi cafenelele se redeschid în interior din 1 septembrie în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este de maximum 1,5/1.000 de locuitori, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. La evenimentele private în spaţiu închis pot participa 50 de persoane, iar la cele în aer liber – 100. În aceleaşi condiţii referitoate la incidenţa cazurilor, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, fără a depăşi 50 % din capacitatea maximă a spaţiului.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, joi, Hotărârea numărul 43, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.
