Sectorul alimentar autohton este unul dintre cele mai puțin performante la nivel european, se arată într-o analiză a Băncii Naționale a României, potrivit fermierinromania.ro.
Potrivit BNR, gradul excesiv de fragmentare a fermelor, reducerea continuă a efectivelor de animale, spațiile insuficiente de colectare, depozitare și transport sunt doar câteva dintre cauze.
În primele cinci luni din acest an, exporturile României de alimente și animale vii în Uniunea Europeană (UE) au scăzut cu 1,5% comparativ cu aceeași perioadă din 2018, în timp ce importurile au avut un avans de 13%, arată fermierinromania.ro.
UNT – România a exportat, în perioada ianuarie – aprilie 2019, 20 de tone și a importat 3,450 de tone.
BRÂNZĂ – România a exportat 3.494 tone de brânză în spațiul comunitar, în primele patru luni din acest an, și a importat 24.040 tone.
LAPTE PRAF – România a exportat 38 de tone în perioada ianuarie – aprilie, importând 386 tone,
LAPTE PRAF DEGRESAT – În perioada ianuarie – aprilie 2019, România a exportat 54 tone în UE și a importat 2.102 tone.
În același timp, oficialii de la București se laudă cu exporturile de materii prime agricole.
