Skip to content
Societate

Urmează scumpiri în lanț la alimente: Carnea de porc ar putea costa și cu 40% mai mult

Inquam Photos / Cornel Putan

Carnea de porc, cerealele și mierea ar putea ajunge să coste cu până la 40% mai mult decât anul trecut. Culturile sunt în pericol și au loc schimbări drastice în strategia și planificarea agricolă, arată o analiză Euronews Italia. Și în România seceta provoacă pagube enorme producției de alimente. Și încă o dată, experții dau vina pe secetă.

„Seceta a avut un impact atât asupra culturilor de toamnă, adică a grâului și orzului, cât și asupra rapiței, dar va avea repercusiuni și asupra culturilor de primăvară, în special porumbul și floarea soarelui”, spune Alina Crețu, directorul Asociației Producătorilor de Porumb din România.

Și carnea de porc s-ar putea scumpi. Fermierii nu și-au revenit încă după recenta creștere a prețurilor la energie iar în urmă cu cinci ani, pesta porcină a reprezentat o lovitură majoră pentru industrie.

„În România producem doar 20-25% din consumul național de carne de porc proaspătă. Suntem și mai îngrijorați pentru că de fiecare dată când apar urgențe de secetă, furajul se scumpește”, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, potrivit B1.ro.

Nu numai carnea de porc, ci și producția de floarea-soarelui suferă din cauza efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice.

„Seceta a făcut ravagii la culturile de floarea soarelui”, relatează un apicultor din județul Iași. „N-a mai plouat din luna mai, când oricum a plouat foarte puțin, poate cinci litri de apă pe metru pătrat”. Riscul este atât de mare încât Administrația Națională a Apelor din România a definit ca fiind „necesară” o raționalizare a utilizării apei, evitând astfel udarea grădinilor și reumplerea piscinelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *