Skip to content
Politică

40 de diplomați ruși, expulzați din România. Avionul trimis de Rusia este la București

avion rusesc captură video

Rusia îşi retrage o parte din personalul diplomatic din Bucureşti, la solicitarea Ministerului Român de Extrene. 40 de angajaţi ai misiunii diplomatice, alături de membri ai familiilor, vor pleca cu o aeronavă civilă a unei companii ruseşti. Avionul a ajuns deja la București şi urmează să părăsească România în cursul zilei.

Ruşii expulzaţi sunt 11 diplomați și de 29 de persoane încadrate oficial la personal tehnico-administrativ al ambasadei, notează stiri.tvr.ro.

Decizia României a fost adoptată în conformitate cu prevederile art.11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 Aprilie 1961 („În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările şi condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauza.”) și reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei

România a decis să reducă personalul ambasadei Rusiei la București cu 40 de persoane, la un nivel apropiat de cel pe care îl are ambasada României la Moscova, a anunțat Ministerul de Externe la începutul lunii iunie. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin, care a avut la dispoziție 30 de zile pentru a decide cine pleacă.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat astăzi, 8 iunie 2023, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *