Un sondaj realizat de CURS arată că 73% dintre respondenți consideră că România merge într-o direcție greșită, iar restul, de 21%, cred că țara noastră merge într-o direcție corectă. Totodată, majoritatea respondenților se arată nemulțumiți de modul în care Nicușor Dan a administrat Capitala. În același timp, bucureștenii au dezvăluit cu ce partid ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale. Astfel, majoritatea respondenților ar vota cu PSD (30%). Pe locul doi, la egalitate sunt PNL și USR (18%), urmate de AUR (14%) și PMP (5%). Iată ce ar trebui să înțelegem din datele sondajului.
Ecuația alegerilor locale
Așa cum arată lucrurile în acest moment, dacă fiecare partid ar merge în alegeri cu propriul candidat, șansele sunt ca PSD să se impună detașat. Social democrații au recuperat teren din 2020 pe seama mandatului slab făcut de Nicușor Dan și a nemulțumirilor bucureștenilor vis-à-vis de modul în care este administrată Capitala. Așa cum știm, canidații înscriși la alegerile locale pot câștiga și fără să dețină o majoritate simplă, de vreme ce scrutinul se desfășoară într-un singur tur. PSD a reușit să capitalizeze pe seama greșelilor făcute de Nicușor Dan și șansele sunt ca până în 2024 ecartul față de PNL și USR să crească.
Pe de altă parte, o alianță între PNL și USR pe modelul celei încheiate în 2020 ar reprezenta o problemă serioasă pentru social-democrați. În acest moment PNL și USR la un loc depășesc PSD (36% vs 30%) în intenția de vot a bucureștenilor. Dacă am mai adăuga și PMP-ul în această posibilă alianță de dreapta, atunci un candidat comun sprijinit de aceste trei partide are șanse foarte mari să câștige Primăria Capitalei. În acest moment o astfel de alianță nu se întrezărește la orizont, de vreme ce PNL și USR nu se află în relații bune, în special după scurtul episod în care s-au aflat împreună la guvernare.
Putem spune totodată că un pol de dreapta așa cum este imaginat de USR în acest moment are avea șanse foarte mici de reușită în București. O alianță între USR, PMP și Forța Dreptei în Capitală nu ar fi suficientă pentru a răsturna un posibil candidat social democrat. Împreună, cele trei formațiuni ar strânge, potrivit datelor actuale, undeva la 23 de procente, insuficient pentru a învinge un candidat PSD. Doar împreună cu PNL, această alianță de dreapta ar avea o șansă contra PSD.
O altă posibilitate este legată de o alianță PNL – PSD în Capitală. Asta ar însemna o prelungire a actualei coaliții la nivel local. O astfel de alianță ar funcționa mai degrabă în beneficiul PSD care, în calitate de partener senior, ar putea propune și candidatul. Liberalii ar avea puține pârghii la dispoziție pentru a influența alegerea de vreme ce alternativa ar fi să meargă singur în alegeri, ceea ce, din nou, ar fi în avantajul PSD. Un candidat comun PNL – PSD ar fi imposibil de învins de către restul partidelor, strângând în acest moment aproape o majoritate electorală – 48%. În teorie doar o alianță a tuturor partidelor ar putea răsturna o astfel de înțelegere între PNL și PSD. În practică, o astfel de contra-alianță ar fi aproape imposibilă ținând cont de diferențele ideologice profunde dintre restul partidelor. Nu în ultimul rând, o alianță a micilor partide, de tipul PMP sau Pro România ar avea șanse la fel de mici să influențeze într-un fel alegerile din Capitală.
În concluzie, putem spune că, pe baza datelor disponibile în acest moment, doar o alianță de dreapta compusă din PNL, PMP și USR (sau PNL și USR) ar avea o șansă împotriva unui candidat PSD.