Skip to content
Europa

Europarlamentarul Daniel Buda: Parteneriatul UE-SUA în domeniul alimentației și agriculturii, bazat pe standarde înalte de calitate și siguranță alimentară

Facebook/Daniel Buda

Parteneriatul UE-SUA în domeniul alimentației și agriculturii este bazat pe standarde înalte de calitate și siguranță alimentară, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), care a participat la reuniunea Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European în cadrul căreia a avut loc un unui schimb de opinii cu Tom Vilsack, secretarul pentru Agricultură al Statelor Unite, privind relațiile transatlantice în domeniul alimentației și agriculturii. Statele Unite ale Americii sunt principalul partener al Uniunii Europene în comerțul cu produse agricole.

”Statele Unite sunt o destinație majoră pentru mai multe produse UE de mare valoare, cum ar fi: vinurile și băuturile spirtoase, Berea, ciocolata, brânzeturile, uleiul de măsline, preparatele din fructe și legume. UE este, de asemenea, o piață-cheie pentru o serie de produse americane, printre care: fructele cu coajă lemnoasă (nuci, migdale, fistic), boabele de soia, furajele, grâul, vinurile și băuturile spirtoase, fructele și condimentele”, a precizat Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Legislativul european, citat de caleaeuropeana.ro.

La rândul său, Tom Vilsack, secretarul pentru Agricultură al Statelor Unite, privind relațiile transatlantice în domeniul alimentației și agriculturii, a transmis că ”relația UE-SUA este importantă pentru ambele părți, pentru lumea întreagă”.

Producem o mare parte a hranei și a produselor agricole pe care se bazează lumea întreagă. SUA doresc un sistem de producție sustenabil, durabil pentru mediu. Încercăm să reducem emisiile. Aș dori să subliniez un lucru important. În ultimii 50 de ani, SUA s-au concentrat pe creșterea productivității. A meritat acum 50 de ani să facem acest lucru, lumea avea nevoie de mai multă hrană. Însă, în ultimii 50 de ani ne-am concentrat atât de mult de productivitate, încât am uitat să ne uităm la profitabilitate. Importanța micilor fermieri: aproximativ 90% din fermele din SUA nu generează venitul necesar pentru fermieri. Fermele din SUA nu permit fermierilor să trăiască. Ei trebuie să aibă un loc de muncă suplimentar pentru a putea trăi. Vom susține sistemele de hrană locale și regionale pentru că astfel vom reuși să diminuăm distanța pe care o parcurge hrana de la fermă la farfurie. Făcând acest lucru, vom reduce emisiile și vom continua să găsim căi prin care să permitem fermierilor să facă cooperative pentru a împlini nevoile consumatorilor. Ne uităm la îmbunătățirea capacității de procesare, vrem piețe mai deschise. SUA vor investi tot mai mult în programe de conservare a solului”, a mai precizat oficialul american.

În cadrul relațiilor comerciale dintre UE și SUA, printre prioritățile UE în domeniul agroalimentar se numără:

– asigurarea unui acces sporit la piața SUA pentru produsele lactate, produsele prelucrate din carne, produsele zaharoase, ciocolata, uleiul de măsline;

– asigurarea unui standard ridicat al cerințelor sanitare și fitosanitare;

– protejarea indicațiilor geografice pentru produsele importante ale UE.

EPP PPE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *