Skip to content
Coronavirus

The Kraken, cea mai nouă și cea mai contagioasă variantă COVID. OMS: „Suntem îngrijorați de avansul său de creștere”

facebook

O nouă tulpină de Covid-19, supranumită „The Kraken”, este „cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până acum”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Cea mai recentă subvariantă de coronavirus, care derivă din varianta Omicron, este numită oficial XBB.1.5, arată stirileprotv.ro.

Această nouă subvariantă este deja răspândită în Statele Unite, unde se crede că se află în spatele a aproximativ 70% din cazurile de Covid-19 înregistrate recent. Tulpina a început să se răspândească și în Marea Britanie.

Chiar dacă se transmite mai repede, tulpina XBB.1.5 pare să fie mai mai puțin periculoasă decât primele variante ale coronavirusului.

„Suntem îngrijorați de avansul său de creștere, în special în unele țări din Europa și din SUA, în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante. Preocuparea noastră este cât de transmisibil este și cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât va avea mai multe oportunități de a se schimba”, a spus dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid, conform DailyMail.

XBB.1.5 a dobândit 14 noi mutații la proteinele spike ale virusului, în comparație cu tulpinile din urmă. Tulpina are o rezistență aparte la anticorpi, asta însemnând că persoanele care sunt vaccinate sau au avut o infecție anterioară se pot îmbolnăvi la fel de ușor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *