Skip to content
Politică

Luminița Odobescu, convorbire telefonică cu Billstrom. A fost reiterat sprijinul Suediei în dosarul Schengen

Luminiţa Odobescu Inquam Photos / George Călin

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut, vineri, o convorbire la telefon cu omologul suedez, Tobias Billstrom, context în care cel din urmă a reconfirmat sprijinul ţării sale pentru aderarea României la Schengen, menţionând că Suedia va acţiona în calitate de partener constructiv, transmite MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul Luminiţa Odobescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru aderarea Suediei la NATO, cât mai curând posibil, şi a exprimat speranţa unei decizii pozitive până la Summitul Aliat de la Vilnius din 11 şi 12 iulie.

Discuţiile celor doi miniştri au vizat şi războiul din Ucraina şi consecinţele sale „cu implicaţii multidimensionale”. Ministrul Odobescu a mulţumit Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE pentru eforturile sale în vederea menţinerii unităţii şi solidarităţii europene cu Ucraina.

Cei doi oficiali au abordat şi situaţia din R. Moldova, care se confruntă cu multiple provocări generate de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, şeful diplomaţiei române pledând pentru importanţa menţinerii unui sprijin consistent pentru Republica Moldova. Ca atare, a mulţumit pentru susţinerea pe care autorităţile suedeze au acordat-o Chişinăului în eforturile de dezvoltare şi modernizare şi a exprimat interesul pentru continuarea coordonării bilaterale pe acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *