Skip to content
Internațional

SUA și-au dat OK-ul pentru vânzarea de echipamente necesare modernizării avioanelor F-16 românești

aeronavă F-16 Facebook

Departamentul de stat al SUA a aprobat vânzarea potenţială de echipamente şi servicii către România pentru modernizarea a 32 de avioane F-16, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Valoarea estimată a vânzării acestor echipamente şi servicii este de 105 milioane de dolari, a anunţat vineri Pentagonul. Antreprenorul principal va fi Lockheed Martin, a adăugat Departamentul american al Apărării.

Cu trei săptămâni în urmă, Norvegia a anunţat că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România, după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene. Principul acestei vânzări fusese anunţat în noiembrie, pentru o sumă de 388 milioane de euro.

Într-o întâlnire cu presa străină la sfârşitul lunii mai, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store exclusese eventualitatea de a se reveni asupra acestui contract în favoarea unei livrări a avioanelor către Ucraina pentru a o ajuta să respingă invazia rusă.

Cu aceste 32 de avioane şi alte 17 cumpărate de la Portugalia, România îşi va moderniza forţele aeriene, care au renunţat în mai de vechile Mig-21 LanceR de fabricaţie sovietică.

Înaintea livrării către România, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *