Skip to content
Internațional

Premierul suedez Kristersson va fi primit miercuri de Biden pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO

Ulf Kristersson Facebook Ulf Kristersson

Preşedintele american Joe Biden îl va primi miercuri la Casa Albă pe şeful guvernului de la Stockholm, Ulf Kristersson pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, precum şi despre sprijinul pentru Ucraina, a anunţat sâmbătă executivul american, potrivit AFP.

Cei doi ‘vor reafirma că Suedia trebuie să adere la NATO cât mai curând posibil’ şi vor discuta despre ‘angajamentul lor comun de a sprijini Ucraina’, a indicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

Suedia este ‘invitată’ din iunie 2022 să adere la NATO, dar candidatura sa, ce trebuie ratificată de toate cele 31 de state membre, este blocată de Turcia şi Ungaria, notează Agerpres.

Joi, la Bruxelles vor avea loc discuţii cu privire la aderarea Suediei la Alianţă, în prezenţa reprezentanţilor Suediei şi Turciei.

Un nou incident a răcit şi mai mult relaţiile între cele două state în această săptămână. Un irakian a dat foc miercuri unui exemplar al Coranului în faţa principalei moschei din Stockholm, ceea ce a provocat indignare în lumea musulmană şi critici severe ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la adresa Suediei, care autorizase protestul irakianului.

Conform purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Joe Biden şi Ulf Kristersson vor aborda de asemenea ‘cooperarea în creştere în materie de securitate’.

Întâlnirea va oferi şi ocazia de a ‘întări coordonarea transatlantică cu privire la China’, a mai precizat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *