Skip to content
Magazin

VIDEO Un robot a dirijat o orchestră în Coreea de Sud

robot orchestră captură video

Un robot de fabricaţie sud-coreeană şi-a făcut debutul ca şef de orchestră vineri la Seul cu ocazia unui concert susţinut cu casa închisă, în timpul căruia a dirijat peste 60 de muzicieni în faţa unui public entuziasmat de această reprezentaţie, informează AFP, relatează Agerpres.

Denumit EveR 6, robotul asiatic, ce are o înălţime de 180 de centimetri, i-a ghidat pe muzicienii Orchestrei Naţionale din Coreea de Sud, dirijând singur o parte a concertului şi fiind apoi asistat de un şef de orchestră în carne şi oase, timp de o jumătate de oră.

Ridicat pe podium de un ascensor plasat sub scena Teatrului Naţional din Seul, robotul EveR 6 s-a întors apoi spre public înainte de a face o reverenţă, în aplauzele celor 950 de spectatori prezenţi în sala de concerte.

De-a lungul interpretării sale, robotul i-a privit pe muzicienii din orchestră prin ochii săi albaştri, fără să clipească şi mişcându-şi capul pe acordurile muzicii.

Am venit aici întrebându-mă dacă un robot poate să reuşească aşa ceva fără să rateze. Mi s-a părut că a fost în armonie perfectă cu muzicienii. Pentru mine, a fost ca şi cum aş fi descoperit o nouă lume”, a declarat Kim Ji-min, un student de 19 ani la o facultate de muzică.

Concerte au mai fost dirijate de roboţi în alte părţi ale lumii, mai ales în Italia, în 2017, cu ajutorul robotului YuMi, însă evenimentul de vineri seară a reprezentat o mare premieră pentru Coreea de Sud, ţara în care a fost conceput EveR 6.

Dezvoltat de Institutul de tehnologie industrială din Coreea de Sud, o instituţie publică, acest robot a fost programat pentru a imita mişcările unui dirijor real graţie tehnologiei motion-capture, care înregistrează poziţiile şi rotaţiile corpului uman cu ajutorul unor senzori.

Totuşi, robotul sud-coreean nu poate să audă sau să improvizeze în timp real.

Dezvoltatorii lui lucrează în prezent pentru ca robotul asiatic să poată execute în viitor gesturi care să nu fie programate dinainte, a declarat Lee Dong-wook, inginerul care l-a creat.

Capacitatea de a improviza şi de a comunica cu muzicienii în timp real ar reprezenta o realizare uriaşă, a spus Song Joo-ho, un jurnalist muzical care a asistat la concertul de vineri. Robotul „trebuie să poată să improvizeze în timp real atunci când muzicienii comit o eroare sau când ceva nu funcţionează bine în timpul reprezentaţiei”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *